Ontdekkingsreis door de oorlog!

Online Project

Ontdekkingsreis door de oorlog

Dit jaar zijn we 75 jaar bevrijd, maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe is het dan om niet vrij te zijn? In dit project van 9 lessen neem ik de kinderen mee in de beleveniswereld van de 2e wereldoorlog. Elke les staat er een ander thema centraal, zo gaan we in het verzet, duiken we onder, ervaren we schaarste, maken we gebruik van geheimschrift en worden we uiteindelijk gelukkig bevrijd! Dit alles houden we natuurlijk bij in een visueel dagboekje! De thema’s van het project sluiten daarnaast ontzettend goed aan op de huidige corona situatie, hier heb ik tijdens mijn lessen dan ook op ingespeeld.

Nu tijdelijk €19,99!

Wo || & Corona?

Tijdens het maken van dit project over WO || kwam ik interessante linkjes tegen met de huidige corona situatie waar we nu midden in zitten. 

Zo leg ik tijdens het project verbindingen tussen de schaarste van toen en het hamstergedrag van nu, maar bijvoorbeeld ook tussen het onderduiken en het verplicht thuis zitten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld net als toen niet met vriendjes & vriendinnetjes afspreken of op visite bij opa & oma, maar ook dat bijvoorbeeld in beide gevallen de verveling toe slaat. Op deze manier kunnen de kinderen zich nog beter inleven, wat voor een nog sterkere belevingswereld zorgt.

De kunstlessen

Hoe zijn de lessen ingedeeld?

Les 1: De Bezetting
Les 2: Op zoek naar een onderduikplek
Les 3: Voedselbonnen
Les 4: Mode op de bon
Les 5: Het verzet
Les 6: We gaan onderduiken!
Les 7: Geheimschrift
Les 8: De verveling slaat toe
Les 9: De bevrijding

De lessen zijn creatief, maar natuurlijk ook educatief! Zo gaan we met verschillende thema’s uit de oorlog aan de slag aan de hand van leuke opdrachten, waarin ik hun fantasie aanwakker, de kinderen probleemoplossend leren denken en hoe ze ideeën kunnen vertalen naar beeld.
Een les duurt gemiddeld ongeveer 1,5uur en elke week krijg je een nieuwe les in je mailbox! Maar je kan ook inloggen via mijn site om daar alle lessen & info bij elkaar te bekijken!

De lessen:

Wat gaan we doen?


Les 1: de bezetting

Deze 1e les is de introductie van het project en in deze les gaan we het hebben over de bezetting, hoe de sfeer was op dit moment in het land & wat het voor gevolgen had. De opdrachten staan in het thema van schaarste, het luchtalarm & de verduistering, de kinderen gaan op zoek naar creatieve oplossingen en maken hun eigen dagboekje.

les 2: Op zoek naar een onderduikplek

De 2e les gaan we op zoek naar een onderduik plek, de hebben het over de verschillende soorten onderduikplekken uit de oorlog, maar ook over hedendaagse voorbeelden van geheime ruimtes & deuren. In deze les wordt de fantasie geprikkeld van de kinderen en mogen zij hun eigen buitenkant van de onderduikplek ontwerpen met geheime deur.

Les 3: voedselbonnen

In deze les gaan we verder in op het thema schaarste en duiken we in de voedselbonnen. Ook leggen we een connectie met de corona tijd en het gekke hamstergedrag wat ontstaat. De kinderen gaan nadenken over producten die zij eerlijk zouden willen verdelen en gaan zelf aan de hand van historische en moderne voorbeelden hun eigen bonnen ontwerpen.

Les 4: Mode op de bon

De oorlog ging natuurlijk niet alleen over bommen & onderduiken, maar had ook effect op het gewone dagelijkse leven, zoals wat we dragen en hoe we er uit zien. Een voorbeeld is natuurlijk nu al met corona, dat we o.a. niet naar de kapper kunnen. Zo werd de mode in die tijd sterk beïnvloed en moesten de mensen op zoek naar creatieve oplossingen, net als de kinderen in deze 3d opdracht.

Les 5: Het verzet

Deze les staat in het teken van het verzet en met name de propaganda. We gaan kijken naar verschillende propanda posters van toen en nu en halen hier kenmerken uit voor waar een goede poster aan moet voldoen. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag met een positieve propaganda poster om mensen in deze corona tijd een hart onder de riem te steken!

Les 6: We gaan onderduiken

De situatie in de oorlog is nu echt te spannend geworden, dus de tijd is aangekomen, we gaan onderduiken! Doordat we op dit moment allemaal verplicht binnen zitten i.v.m. corona kunnen de kinderen zich in bepaalde punten inleven in de situatie van de onderduikers, zoals het niet kunnen zien van opa & oma bijvoorbeeld. Deze les gaan we verder werken aan de binnenkant van onze geheime onderduikplek. Deze is zo geheim, dat deze alleen te zien is met een zaklampje.

Les 7: Geheimschrift

Nu we allemaal ondergedoken zitten willen we toch graag contact met vriendjes & vriendinnetjes. Maar dat moet natuurlijk wel in het geheim, want tijdens de oorlog werd er veel gebruik gemaakt van geheimcodes en geheimschrift. Deze les gaan wij dan ook een geheime boodschap maken voor iemand, zal die persoon het bericht ontcijferen?

Les 8: De verveling slaat toe

Net zoals bij de onderduikers slaat bij ons de verveling ook een beetje toe door het lange thuis zitten. In de oorlog verzonnen ze zelf dingen om zich te blijven vermaken zoals eigengemaakte spelletjes. Wij gaan deze les ook een eigen spel maken met thema’s over de oorlog, maar ook de tijd waar we nu in zitten.

Les 9: De bevrijding

Het is zover, de bevrijding! Eindelijk mogen we weer uit onze onderduikplek vandaan komen en is het feest! We gaan deze les het project en ons dagboekje afronden tot een mooi eindresultaat!

Doe je mee?

Ontdekkingsreis door de oorlog


9

weken les

9

online lessen

9

thema’s

100%

Creatief & Educatief

Nu tijdelijk €19,99!

Wat heb je nodig?

Je hoeft geen bijzondere materialen aan te schaffen voor de lessen, alle lessen kunnen gevolgd worden met de materialen die thuis aanwezig zijn. Ik ga hierbij wel uit van de standaard materialen zoals: 

  • Schaar/stanleymes
  • Lijm/plakband/tape 
  • kleurpotloden & stiften
  • Papier
  • Eventueel inkt, wasco en/of verf.

Natuurlijk raad ik soms wel andere materialen aan, maar ik zorg altijd dat er ook een optie is met de standaard materialen.

Dus…

Wil jij?

Dat jouw kind zich creatief ontwikkeld, maar weet je zelf niet hoe je hem of haar dat kan leren?

Dat jouw kind zijn of haar eigen talenten ontdekt, out of the box leert denken en durft te experimenteren?

Dat jouw kind echt eigen werk leert maken i.p.v. de pinterest knutsel werkjes met 101 dezelfde vissen?

Dat jouw kind lekker creatief aan de slag gaat i.p.v. de hele dag op tiktok zit of aan het gamen is?

Dat jouw kind meer leert over WOII en op een speelse manier zijn of haar interesse over dit onderwerp wordt gewekt?

Ja?!


Bestel dan nu het online les pakket & laat mij je kind met liefde motiveren, inspireren & enthousiastmeren!

Nu tijdelijk €19,99!

Wie & Wat?

nog 1 keer op een rijtje
Dit project is ontworpen voor kinderen van groep 5 t/m 8 om op een speelse manier hun interesse te wekken over dit onderwerp en daarnaast hun fantasie te prikkelen en out of the box te denken.
Het project bestaat in totaal uit 9 lessen, waarin ze met verschillende technieken werken, maar alleen met materialen die ieder kind in huis heeft. Per les zijn ze gemiddeld 1,5u bezig. Elke week krijg je de nieuwe les in je mailbox, ook krijg je inloggegevens voor de besloten members pagina, waar alle lessen & info bij elkaar staan!

Dus doe je mee?

Meld je aan en je ontvang de 1e les direct na betaling in je mailbox. De video is meteen beschikbaar, dus de kinderen kunnen meteen aan de slag! 😉 Liever eerst de 1e les gratis uitproberen? Dat kan! Bekijk hier het gratis aanbod!

‘TOP!’

“Lisa, ze vinden het héél leuk om naar je verhalen te luisteren én om de opdrachten te maken! Ze zijn echt héél leuk jouw lessen. Zeker voor onze kinderen met een duidelijke uitleg! TOP!”


Gerty

‘Mooie dingen gemaakt’

“De kinderen vonden de filmpjes en de lessen erg leuk en hebben mooie dingen gemaakt. Wat je erg goed deed was de belevingswereld van de kinderen prikkelen. Ze waren betrokken, enthousiast en deden leuk mee. Verder vond ik persoonlijk je lessen erg leuk en heb ik er zelf ook van geleerd. ”

Martijn

‘Leuke les!’

“Best Lisa Maria,

Wat een leuke les! Bedankt! Mijn dochter van 9 is heel geïnteresseerd in WOII. we hebben samen de les gedaan.”

Anouk

Ontdekkingsreis
door de oorlog

€19,99 39,99

Online kunstproject: Ontdekkingsreis door de oorlog.
Bestaat totaal uit 9 video lessen.
Kunstedcucatie project voor de groepen 5 t/m 8.
Creatief & Educatief.
Nu tijdelijke actie: €19,99!